3 îmbunătățiri de care are nevoie învățământul din România

Chiar dacă nu mai sunteți la școală probabil ați aflat și voi despre nenumăratele probleme pe care le are sistemul de învățământ din România, însoțite bineînțeles de fraze care se leagă de puștanii care nu prea mai dau pe la școală, nu mai învață, țipă la profesori și așa mai departe.

După multe întrebări pe care le-am pus prin diverse locuri anumitor persoane am ales 3 îmbunătățiri (din multele care ar trebui să-și facă prezența) de care are nevoie sistemul nostru de învățământ.

Programa școlară/structura lecțiilor – La ore se predau în proporție de 70% lucruri de care nu am avut nevoie, nu avem nevoie și nici nu vom avea nevoie vreodată în viață dacă nu alegem să lucrăm în învățământ sau o meserie aferentă materiei practicate la școală (ex: matematică – matematician, fizică – fizician șamd). Avem nevoie de cunoștințele de bază din diverse materii actuale și în rest de lucruri de care într-adevăr ne vom folosi.

Sistemul de note/medii/absențe – La noi s-a creat deja ideea că dacă ai 4 ești prost iar dacă ai 10 ești deștept. Asta e după părerea mea cea mai mare anomalie. Notele nu ar mai trebui să existe, eventual decât la cererea elevului pentru a vedea cam la ce nivel se află la materia respectivă însă nu cu genul de profesori care pun note în funcție de cum te comporți nu de câte cunoștințe ai în acel domeniu.

Comportamentul profesorilor – Profesorii mai au mult de lucrat la capitolul stil de predare. O mare parte din aceștia nu știu cum să predea în așa fel încât toată lumea să fie captivată și să înțeleagă cât de cât lecția respectivă.

În România sunt multe lucruri de schimbat, chiar foarte multe, problema e că lumea nu prea ia atitudine iar schimbarea întârzie să apară. Analizați puțin ceea ce se întâmplă pentru a nu mai fi nevoie să vă mirați când vedeți statistici referitoare la numărul imens al persoanelor care au plecat din țară în speranța unui trai mai bun în afara hotarelor. Poate cânva se va modifica, în bine, și al nostru sistem de învățământ.

Lasă un răspuns