Cum îți poți stimula sistemul imunitar pe timp de iarnă?

Cum este din ce in ce mai frig afara, ar trebui sa te gandesti sa te inarmezi contra bacteriilor si virusilor care pot cauza bronsite, gripa, raceala sau alte boli infectioase pasagere, care ar putea sa fie insa prevenite.

Iata deci care sunt trucurile naturale pentru a avea un sistem imunitar rezistent.

Mananca alimentele fermentate. Numeroase studii au pus in lumina faptul ca microbiota intestinala, colonizata de numeroase bacterii patogene poate afecta nu doar sistemul imunitar ci si sanatatea mentala. Bacteriile patogene se pot inmulti mai ales atunci cand o persoana are un stil de viata mai dezechilibrat, cand consuma mai ales alimente dulci foarte multe si fibre putine.

Pentru a hrani bacteriile bune va trebui insa sa se consume alimente probiotice, adica fermentate. Adica varza acra, legume lactofermentate- ridiche, morcovi, sfecla, dar si tempeh, miso, kombucha, iaurt de cocos fermentat… flora ta intestinala iti va multumi, cu siguranta.

Ia in mod regulat probiotice. Probioticele sunt cam la fel ca si alimentele fermentate. Furnizeaza cele mai bune bacterii pentru flora, permitand astfel diminuarea bacteriilor patogene. Dar si mentinerea unei microbiote sanatoase pentru un sistem imunitar puternic.

Mananca alimente crude. Alimentele vii, adica cele care nu sunt rafinate, de cea mai buna calitate, sunt o veritabila mina de aur pentru organism. Aici organsimul va gasi vitamine si minerale de care are nevoie pentru a functiona asa cum trebuie. Numeroase reactii enzimatice implicate la nivelul sistemului imunitar, dar si mecanismele reactionale care pot purifica ficatul au nevoie de numerosi nutrienti care cel mai adesea lipsesc din alimentele rafinate sau de proasta calitate.

Consumand cat mai multe fructe si legume crude, seminte germinate bogate in vitamine si minerale sau in enzime vei aduce corpului mai multa vitalitate care ii va permite sa functioneze optim si sa combata in acelasi timp micro-organismele patogene.

Consuma si vitamina C. Cea mai buna prietena a sistemului imunitar, vitamina C este cea care poate facilita raspunsul imunitar stimuland si marind activitatea limfocitelor T si fagocitelor sau a globulelor albe care sunt responsabile cu atacarea si distrugerea corpurilor straine precum bacteriile. Vitamina C are si o actiune antiseptica interesanta care te ajuta sa lupti contra bacteriilor patogene.

Vitamina C se regaseste in principal in fructe si in legume si este concentrata in mod natural in superalimentele precum camu-camu, baobab, lucuma, goji sau apa de cocos. De asemenea, este foarte prezenta si in legumele lactofermentate precum varza acra. Sunt alimente extrem de interesante pentru sistemul imunitar.

Iesi mai mult la aer. Daca vei iesi mai mult la aer te vei oxigena si iti vei stimula in acelasi timp sistemul imunitar. Mersul pe jos activeaza sistemul cardiovscular si circulatia sanguina.

Lasă un răspuns