Fritzi (2020)  – O poveste revoluționară

Germania de Est, toamna anului 1989. Sophie, in varsta de 12 ani, paraseste Leipzig-ul natal, in ciuda dorintei sale de a merge in Ungaria unde urmeaza sa isi petreaca vacanta cu familia. Pe Spoutnik, cainele sau i-l incredinteaza lui Fritzi, cea mai buna prietena a sa. Insa, la sfarsitul verii Sophie nu se reintoarce. Fritzi, ingrijorata, refuza sa creada ca Sophie a disparut fara urma, fara sa dea vreo veste. Vrea sa i-l inapoieze pe Spoutnik cu orice pret.

Acest periplu o va duce pe tanara Fritzi in inima unei pagini importante a istoriei: caderea zidului Berlinului. Fritzi va invata pe propria piele cat este de important sa lupti pentru pace si libertate.

Vizionarea filmului Fritzi al lui Ralf Kukula si Matthias Bruhn este o excelenta modalitate de a povesti istoria tinerilor generatii care nu au cunoscut cele doua Germanii inainte de reunificare. Actiunea filmului se deruleaza la Leipzig in anul 1989 chiar inainte de caderea zidului Berlinului, moment in care mii de germani din partea de Est cautau cu disperare sa plece spre Vest.

Chiar daca Marea Istorie este in permanenta intr-un plan secund, autorii se concentreaza inainte de toate pe povestea lui Fritzi, o tanara in varsta de 12 ani. Prin intermediul privirii sale naive, autorul ne propune o poveste care denunta absurditatea lumii adulte cu cele mai frumoase sentimente. Pe Fritzi si Sophie ii leaga o frumoasa poveste de prietenie. Sophie este plecata spre Vest impreuna cu parintii sai si si-a lasat cainele, pe Sputnik, in grija lui Fritzi. Fritzi isi va fixa un scop: sa ii inapoieze lui Sophie cainele chiar daca acest lucru presupune sa treaca una din cele mai bine pazite granite din Europa sis a infrunte mii de pericole. Aceasta aventura iesita din comun (si inspirata din fapte reale) este o poveste deosebit de impresionanta care nu lasa pe nimeni indiferent. Un film excelent de vizionat in familie.

Lasă un răspuns