Vizitele regulate la medicul dentist – baza unei dentiții sănătoase încă din copilarie

Pentru multi oameni, medicul dentist a fost, este si va ramane un fel de Bau-Bau modern, cu o freza galagioasa si instrumente ascutite, un ac lung cu care face injectii in gingie si un miros insuportabil in interiorul cabinetului.

Acesti oameni se confrunta adesea cu probleme de natura stomatologica insa nu ajung la dentist decat in ultima instanta cand trebuie deja sa isi inceapa o lucrare pentru a mai avea dantura completa.

Copiii insa nu au nicio vina pentru aceasta parere inradacinata in credinta multora. De fapt, vizitele regulate la medicul stomatolog inca din frageda pruncie isi vor dovedi importanta abia la maturitate.

La ce varsta trebuie sa ia contact copilul cu medicul stomatolog?

Prima vizita la stomatolog unii parinti mai grijulii o fac inca de la aparitia primilor dinti de lapte pentru a afla mai multe despre cum pot fi acestia spalati, curatati si despre cum pot fi evitate cariile.

Apoi, medicul va recomanda vizite anuale sau bianuale ale copiilor in cabinet pentru a vedea evolutia si micile probleme care pot sa apara pe parcurs.

Acomodarea copilului cu medicul si cabinetul stomatologic

In cadrul primelor vizite la medicul stomatolog, copilul trebuie sa aiba in permanenta parintele langa el, sa fie familiarizat cu instrumentarul, cu stea comod pe scaunul stomatologic si sa i se para un joc tot ceea ce ii face medicul incepand cu examinarea dintilor de lapte si pana la corectarea unor probleme.

Ideal este ca la finalul sedintei de acomodare sau a interventiei, copilul sa fie rasplatit pentru curajul de care a dat dovada, nu neaparat cu o bomboana dulce care ataca si mai tare dintii si adanceste cariile ci poate cu o diploma.

Importanta vizitei la medicul dentist

Medicul dentist trebuie sa devina unul din cei mai buni prieteni ai copiilor pentru ca acesta ii va ajuta cand maseluta nu vrea sa cada, dintele se cariaza, gingia se umfla. In aceste cazuri, precum si in multe altele, vizita la cabinetul stomatologic poate reprezenta solutia salvatoare.

Pentru ca sucurile acidulate, dulciurile si alte categorii de alimente pot afecta foarte rau aspectul si functionalitatea dintilor, sanatatea lor, copiii trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa calce pragul cabinetului stomatologic cu incredere.

In plus, medicul stomatolog trebuie sa fie ales nu numai in functie de specializarea pe care o are, ci si de multe alte criterii – rabdarea pe care o manifesta fata de copii, conditiile de sterilizare, igiena din cabinet dar si de personalul amabil. Cu alte cuvinte, medicul dentist este prietenul tuturor copiilor cu sau fara probleme (vizibile) si afectiuni dentare.

Lasă un răspuns